Je bekijkt nu Welke wormsoorten / parasieten kunnen er allemaal gevonden worden met mestonderzoek?

Welke wormsoorten / parasieten kunnen er allemaal gevonden worden met mestonderzoek?

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden toegepast en afhankelijk daarvan kunnen bepaalde parasieten wel of niet worden aangetoond.

Standaard Mestonderzoek met de McMaster methode
Eitjes van de bloedworm (groot/klein), spoelworm en veulenworm kunnen op betrouwbare wijze worden aangetoond met de McMaster methode. Als er geen eitjes worden aangetroffen, dan kan gesteld worden dat er op dat moment geen ei-leggende wormen in het paard aanwezig zijn. Daarnaast kunnen ook lintwormeitjes worden gevonden. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook aarswormeitjes of zelfs leverboteitjes worden gevonden. Wanneer deze echter niet worden aangetroffen, kan niet gesteld worden dat er geen besmetting van deze parasieten is.

Aanvullend mestonderzoek Leverbot
Om ook leverbot aan te kunnen tonen, moet aanvullend mestonderzoek gedaan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een andere techniek, namelijk de gemodificeerde Dorsman methode. De uitslag hiervan is kwalitatief; er is een infectie aangetoond of niet. Bij vermoeden van leverbotinfecties is het altijd verstandig de dierenarts te raadplegen. Er kan dan bloedonderzoek gedaan worden. Het is mogelijk dat een leverbot niet de fase bereikt waarin deze eitjes legt en dan kan met mestonderzoek ook niets aangetoond worden.

Aanvullend mestonderzoek Longworm
Een longworminfectie kan niet met standaard mestonderzoek aangetoond worden. Hiervoor moet aanvullend mestonderzoek met de Baermann methode worden gedaan. Daarmee kunnen longwormlarven gevonden worden. De uitslag hiervan is kwalitatief; er is een infectie aangetroffen of niet. Het is altijd aan te raden de dierenarts te raadplegen bij (het vermoeden van) een longworminfectie. Het is mogelijk dat de longworm niet de volwassen fase bereikt en dan worden er geen eitjes gelegd, waardoor er ook geen larven te vinden zijn in de mest.

Aanvullend mestonderzoek Aarsworm/aarsmade
Het is mogelijk dat bij toeval met standaard mestonderzoek ook aarswormeitjes worden gevonden. De aarsworm legt de eitjes rondom de anus van het paard, deze komen dus niet mee met de mest. Om een aarsworminfectie aan te kunnen tonen, moet aanvullend mestonderzoek gedaan worden met de zogenaamde cellotape methode.

Uitgebreide informatie over de verschillende wormsoorten / parasieten lees je hier.