EPG Tracker bijgewerkt t/m 28-2-2023

De EPG tracker is bijgewerkt tot en met 28 februari. De winterpiek lijkt over. De gemiddelde EPG daalt naar 218 en het aantal geïnfecteerde monsters daalt van 75% 56%. Het percentage zware infecties komt in februari op 8%, dus het signaal gaat naar oranje. Let wel op, want het percentage lichte infecties is met 38% nog wel iets om onder de aandacht te houden.  Blijf dus alert, vooral bij jonge en/of gevoelige dieren en doe op tijd mestonderzoek.

Standaard ontworming in het najaar/winter (de “winterkuur” in de volksmond)
Veel dierenartsen adviseren in net na de eerste nachtvorst om paarden te ontwormen, ook als de uitslag van mestonderzoek daar geen aanleiding voor geeft. Vaak wordt daarvoor Equest Pramox geadviseerd, maar ook andere wormkuren kunnen hiervoor geschikt zijn en niet in alle gevallen is het nodig om dit ieder jaar te doen. Dat is geheel afhankelijk van de individuele situatie, waarbij zaken als, bekende historie van eerder in het jaar toegediende wormkuren, eventuele worminfecties, de gezondheidstoestand van het paard en het infectierisico op de weide een rol spelen. Het kan raadzaam zijn met jouw dierenarts te bespreken of dit voor jouw paard nodig kan zijn. Lees hier meer over dit advies.

Preventieve maatregelen
Er zijn natuurlijk ook de nodige preventieve maatregelen die je kunt nemen in de strijd tegen worminfecties. Als je weide al geïnfecteerd is, dan is het natuurlijk wat lastiger om dit probleem aan te pakken, maar het loont de moeite. Bij preventieve maatregelen moet je denken aan; mest uit de weide halen, weide slepen, weide bloten, hooien van het land, verweiden, en nog veel meer. Klik op de link om meer te lezen over deze maatregelen.

 

Kom je maar niet van zo’n hardnekkig worminfectie af? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.