EPG Tracker bijgewerkt t/m 30-11-2022

De gemiddelde EPG daalde in de tweede helft van november, waardoor deze over de gehele maand uitkomt op EPG 224. Het percentage geïnfecteerde monsters blijft nmet 52% nog wel wat hoog, maar wij zien dat het percentage lichte infecties wat toeneemt tot 37% en het percentage zware infecties neemt wat af tot 7%. De gemiddelde infectiedruk en het infectierisico nemen dus wat af. Blijf echter alert, vooral bij jonge en gevoelige dieren. 

Standaard ontworming in het najaar (de “winterkuur” in de volksmond)
Veel dierenartsen adviseren in net na de eerste nachtvorst om paarden te ontwormen, ook als de uitslag van mestonderzoek daar geen aanleiding voor geeft. Vaak wordt daarvoor Equest Pramox geadviseerd, maar ook andere wormkuren kunnen hiervoor geschikt zijn en niet in alle gevallen is het nodig om dit ieder jaar te doen. Dat is geheel afhankelijk van de individuele situatie, waarbij zaken als, bekende historie van eerder in het jaar toegediende wormkuren, eventuele worminfecties, de gezondheidstoestand van het paard en het infectierisico op de weide een rol spelen. Het kan raadzaam zijn met jouw dierenarts te bespreken of dit voor jouw paard nodig kan zijn. Lees hier meer over dit advies.

Preventieve maatregelen
Er zijn natuurlijk ook de nodige preventieve maatregelen die je kunt nemen in de strijd tegen worminfecties. Als je weide al geïnfecteerd is, dan is het natuurlijk wat lastiger om dit probleem aan te pakken, maar het loont de moeite. Bij preventieve maatregelen moet je denken aan; mest uit de weide halen, weide slepen, weide bloten, hooien van het land, verweiden, en nog veel meer. Klik op de link om meer te lezen over deze maatregelen.

Kom je maar niet van zo’n hardnekkig worminfectie af? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag.