Je bekijkt nu Is jouw paard gevoelig voor worminfecties?

Is jouw paard gevoelig voor worminfecties?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, zou je eigenlijk regelmatig mestonderzoek moeten doen bij je paard. Maar er zijn meer redenen waarom het goed is om regelmatig mestonderzoek te doen. In dit artikel leggen wij uit waarom dat is.

Wanneer wij willekeurige paardeneigenaren de vraag stellen waarom je eigenlijk mestonderzoek moet doen, dan krijgen wij soms de reactie dat mestonderzoek nodig is om een wormspuit te krijgen bij de dierenarts, of dat het gedaan wordt “omdat het moet” van stal bijvoorbeeld. Dat resistentie een belangrijk argument is, dat horen wij ook steeds vaker en gelukkig weten veel mensen tegenwoordig ook dat het doen van mestonderzoek onmisbaar is als je wilt weten óf je paard een worminfectie heeft en zo ja welke en of er dus ontwormd moet worden of niet.

Maar mestonderzoek kan nog veel meer informatie geven! Bij HippoSupport zijn wij er van overtuigd dat de eigen weerstand en gevoeligheid voor worminfecties ontzettend belangrijk zijn voor het individuele paard. Ruwweg zou je paarden in kunnen delen in 3 categorieën:

  1. Paarden die bijna nooit een worminfectie hebben;
  2. Paarden die altijd wel een flinke worminfectie hebben;
  3. Paarden die af en toe een (lichte)worminfectie hebben, maar waarbij dat eigenlijk vrij stabiel blijft.

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk graag weten in welke categorie je paard valt, want op basis daarvan heb je wat meer inzicht in hoe gevoelig jouw paard is voor worminfecties en dus ook of je misschien iets vaker mestonderzoek moet doen of niet. En eigenlijk is er maar 1 manier om er achter te komen in welke categorie je paard valt; hiervoor zul je gedurende enige tijd frequent mestonderzoek moeten doen. Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee die op zich los staan van mestonderzoek, zoals leeftijd van het paard en het infectierisico. Als je nog helemaal geen zicht hebt op de gevoeligheid en natuurlijke weerstand van je paard, dan raden wij aan om 5 a 6 keer mestonderzoek te doen in een periode van ongeveer een jaar. Op basis van de resultaten van die mestonderzoeken kun je beter een inschatting maken in welke categorie jouw paard valt.

Verloop infectie

Het hangt natuurlijk wel een beetje af van waar je mestonderzoek laat doen en hoe de uitslag/rapportage eruit ziet die je krijgt. Bij HippoSupport vinden wij het belangrijk dat je als paardeneigenaar bij iedere uitslag altijd inzicht hebt in de gevoeligheid van je paard. Ieder rapport bevat daarom een duidelijk overzicht met eerder aangetoonde infecties en welke wormmiddelen er gegeven zijn. Zo kun je snel zien of je paard erg gevoelig is of niet. Daarnaast krijg je op deze manier natuurlijk ook meer zicht op de effectiviteit van de preventieve maatregelen die genomen zijn.

Uitvloeing neus

Een ander voordeel van regelmatig doen van mestonderzoek, is dat je een beeld krijgt van hoe het met je paard gesteld is. Het zou bijvoorbeeld zo maar kunnen dat je paard normaal gesproken eigenlijk nooit noemenswaardige worminfecties heeft, maar dat er ineens toch een serieuze infectie wordt aangetroffen. Vaak is dat een teken dat er iets aan de hand is met de weerstand van je paard. Wij zien in de praktijk vaak dat de weerstand wat omlaag gaat als er stress is, of als het paard ziek is. Hierdoor krijgen worminfecties meer kans zich te manifesteren. Wanneer er voldoende inzicht is in de natuurlijke weerstand en gevoeligheid voor worminfecties, vallen dergelijke situaties snel op en kun je op zoek naar de oorzaak en de oplossing.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.