Je bekijkt nu Waarom adviseert mijn dierenarts in het najaar te ontwormen met Equest Pramox?

Waarom adviseert mijn dierenarts in het najaar te ontwormen met Equest Pramox?

1a1a9cce 12fc 40ba 917e dbf27b5e4647Veel dierenartsen adviseren om in december (of na de eerste nachtvorst) Equest Pramox toe te dienen. De reden dat dit wordt geadviseerd, is omdat Equest Pramox onder andere werkzaam is tegen volwassen bloedworm, ingekapselde bloedworm, horzellarven én lintworm. Over het algemeen kan HippoSupport zich vinden in het advies om 1 keer per jaar met Equest Pramox te ontwormen, met name vanwege de bestrijding van horzellarve en lintworm. Wij adviseren echter wel om dit nog steeds gecombineerd te doen met mestonderzoek, om te voorkomen dat wormsoorten waartegen Equest/Pramox niet effectief is over het hoofd worden gezien.

Horzellarven
Horzellarven zijn niet te vinden met mestonderzoek, maar de eitjes van de horzels zijn zeer goed met het blote oog te zien. Horzels leggen van die kleine gele eitjes op benen, flanken en manen, deze eitjes zijn lastig te verwijderen. Zeker als jouw paard (of zijn weidemaatjes) deze gele eitjes hebben gehad, dan is het verstandig om hier wel voor te behandelen. De paarden likken deze gele eitjes namelijk op bij zichzelf, of bij een weidemaatje tijdens het groomen. Deze komen vervolgens via de mond in de maag (op de grens naar het darmstelsel) terecht, waar zij zich ontwikkelen tot larve (1 a 2cm groot). Als de larven volgroeid zijn, dan komen de larven met de mest mee naar buiten. De horzellarve heeft een trage cyclus van ongeveer 1 jaar. Dus als een paard dit jaar horzeleitjes binnen heeft gekregen, komen deze in het voorjaar met de mest mee naar buiten en ontwikkelen zich tot horzel. De volwassen horzels zullen dood gaan bij vorst. Daarom is het handig om na de eerste vorst te ontwormen tegen de horzels zodat de cyclus is onderbroken.

Lintworm
LintwormeiDe Lintworm is lastiger te vinden met mestonderzoek, omdat deze onregelmatig eitjes legt. Het kan dus goed zo zijn dat er vandaag niets in de mest zit en over een paar dagen wel. Als er eitjes in de mest zitten, dan zijn ze prima te vinden met regulier mestonderzoek. De eigenaar van het paard kan zelf ook geledingen van de lintworm in de mest aantreffen als er sprake is van een besmetting. De Lintworm heeft, net als de horzellarve, een trage cyclus, ook van 1 jaar. Omdat de lintworm wat lastiger te vinden is met mestonderzoek en zo’n hele trage cyclus kent, is het op zich geen raar advies om daar 1 keer per jaar blind voor te ontwormen, je onderbreekt daarmee namelijk meteen de cyclus van de lintworm.

Volwassen bloedworm en Ingekapselde bloedworm
Equest Pramox bestrijdt naast de volwassen bloedwormen ook het ingekapselde stadium van de bloedworm. Volwassen bloedwormen leggen eitjes en zijn zeer goed aan te tonen met mestonderzoek. Ingekapselde bloedwormen zijn in een soort winterslaap en leggen dus geen wormeitjes en zijn daarmee niet aan te tonen met mestonderzoek. Het inkapselen is een normaal onderdeel van de cyclus van de bloedworm en na het inkapselen komt de larve als volwassen bloedworm weer in de darm terecht en gaat daar eitjes leggen. Normaal gesproken zal die cyclus dus altijd gevolg worden. In de winter is het risico groter dat er geen eitjes in de mest gevonden worden terwijl er wel een ingekapseld stadium van de bloedworm aanwezig is, Equest Pramox kan hiervoor worden ingezet.