Ik heb mijn paard ontwormd en nu zie ik wormen in de mest. Is dat wel goed?

Als er een worminfectie is aangetoond en in overleg met je dierenarts is besloten je paard te ontwormen, dan kan het zijn dat je na het toedienen van de wormkuur wormpjes in de mest ziet. Dat is normaal gesproken een teken dat de wormkuur zijn werk doet. De wormen die in het spijsverteringskanaal van het paard leven, krijgen via de bloedbaan de werkzame stof van de wormkuur binnen. Hierdoor raken de wormen verlamd, of ze gaan dood en vervolgens komen ze met de mest mee naar buiten.

Het hoeft overigens niet altijd, dat je die wormpjes in de mest ziet. Over het algemeen zien wij in de praktijk dat de meest wormpjes in de eerste 2 weken na het toedienen van de wormkuur met de mest mee komen. Dat komt omdat de “concentratie van het wormmiddel” in het paardenlijf in die eerste twee weken het hoogste is en de parasieten dus aan de hoogste dosis wormmiddel worden blootgesteld. De meeste wormmiddelen werken ongeveer 8 weken (bij Equest en Equest Pramox staat in de bijsluiter dat dit 13 weken is, maar wij zien in de praktijk dat dit eerder 8 weken is) en gedurende die tijd krijgen de aanwezige wormen dus het wormmiddel binnen. Het kan dus prima zijn dat je nog na de eerste twee weken nog wormpjes in de mest tegenkomt.

Dus kort gezegd; heb je ontwormd en zie je daarna wormpjes in de mest, dan is dat normaal gesproken een goed teken, de wormkuur doet zijn werk. Het hóeft echter niet, dat je altijd wormpjes in de mest ziet en het kan langer dan twee weken duren, maar dat hóeft niet.