Je bekijkt nu Is mijn weide schoon van parasieten na een winter?
Bloedwormlarven (L3 fase)

Is mijn weide schoon van parasieten na een winter?

Hallo,

Mijn naam is Tess en ik loop stage bij HippoSupport. Afgelopen week was mijn 4de week hier. Ik heb al heel veel dingen geleerd rondom het mestonderzoek. Zelf oefen ik elke dag met mestonderzoek uit te voeren van een van de paarden hier, dit is erg leerzaam en leuk om te doen.

Om nog meer verschillende dingen te kunnen leren en zien hebben we verschillende onderzoeken uitgevoerd.

In mijn eerste stage week hebben we al onderzocht of het klopte dat een halfjaar rust op de weide genoeg zou zijn om de weide weer ‘schoon’ te hebben van eventuele bloedworminfecties, dit bleek niet waar te zijn. Een vraag daarop was wat er gebeurde als het kouder werd dan 6 graden (koelkast temp)… Dit hebben wij onderzocht!

We hebben verschillende onderzoeken gedaan met de mest van hetzelfde paard hier op stal, Gold. Dit paard heeft een lichte bloedworminfectie.We hebben op 05-12-2018 een monster verzameld en daarvan de infectie onderzocht. Dit was een bloedworminfectie met een EPG van 250. Om larfjes te krijgen moet deze mest op kweek worden gezet. De mest wordt dan in een bakje gedaan en ongeveer 2 weken lang op kamer temperaratuur bewaard. Na deze 2 weken hebben we via de Bearmannmethode (dit duurt een dag) de mest onderzocht op larfjes; en het was gelukt, deze waren ontwikkeld in de mest! De rest van de mest die we niet nodig hadden voor het onderzoek is de koelkast in gegaan op 20-12-2018.

Op 07-01-2019 hebben we weer mest verzameld en onderzocht. Hier bleek een bloedworminfectie in te zitten met een EPG van 475. De EPG is dus iets opgelopen.

Op 07-10-2019 rond 11:00u hebben we de mest met de larven en de mest met de eitjes in de vriezer gedaan, bij -17 graden celsius. We hebben zowel een hele ronde bal mest en uit elkaar geplukte mest gebruikt

  • Mest met bloedwormlarven: hele bal en losse stukjes
  • Mest met bloedwormeitjes: hele bal en losse stukjes

We hebben hiervoor gekozen, omdat je op de weide hele ballen mest kunt hebben, maar ook kapot gelopen mest, of mestballen die tijdens het slepen/bloten van de weide uit elkaar gaan.

Op 10-01-2019 hebben wij de mest rond 13.00u uit de vriezer gehaald. De mest is daarna nog een dag in de koelkast gegaan om te kunnen ontdooien. De mest met de larven en de eitjes was nu 78uur blootgesteld aan -17 graden celsius en daarna nog eens 26 uur aan 7 graden celsius.

Op 11-01-2019 hebben we een standaard McMaster mestonderzoek uitgevoerd om de EPG te bekijken, hieruit kwam het volgende:

  • Bal mest: EPG 425
  • Losse stukjes mest: EPG 475

Hieruit blijkt dat de eitjes dus prima kunnen overleven in de vrieskou, en dat zelfs de EPG niet gedaald is vergeleken met voor de ‘vriesperiode’.

Op 12-01-2019 hebben wij gekeken of in de mest met larven nog (levende) larven aangetroffen konden worden. Wij hebben de mest weer onderzocht met de Baermannmethode en hieruit is gebleken dat de larven deze vrieskou ook hebben overleefd! Wij vonden wel een aantal doden larven, maar ook levende larven!