Je bekijkt nu Weg met die wormen! Of toch niet?

Weg met die wormen! Of toch niet?

Als paardeneigenaar hebben wij snel de neiging om toch maar vooral die wormen uit te willen roeien als blijkt dat ons paard een worminfectie heeft. Toch is dat niet altijd nodig. Het hangt er natuurlijk vanaf om wat voor worminfectie het gaat en/of hoe ernstig deze is.

Het is goed je te realiseren dat parasieten onderdeel uitmaken van een heel ecosysteem en dat deze parasieten daarin een rol spelen. Het volledig uitroeien van parasieten heeft dan ook impact op het gehele ecosysteem en kan dus ook ongewenste effecten hebben. Een mooi voorbeeld van de nadelen om alle parasieten volledig uit te willen roeien, kunnen we zien bij de ossenpikkers (oxpeckers) in afrika.

Ossenpikkers verwijderen uitwendige parasieten (zoals teken) bij neushoorns. Om de neushoorns tegen stropers te beschermen worden zij regelmatig in beschermde reservaten gehouden. In de reservaten is er meer controle op de neushoorns, en om hun gezondheid extra te ondersteunen werden alle uitwendige parasieten verwijderd, waaronder ook de grote teken die alleen bij de neushoorns voorkomen. Na enige tijd bleek dat de Ossenpikkers geen nestjes meer maakten omdat zij voedingstoffen te kort kwamen van de teken die zij normaal bij neushoorn verwijderen. Uiteindelijk heeft men in dit reservaat de teken weer moeten introduceren om zo te voorkomen dat de Ossenpikkers zouden uitsterven.