Je bekijkt nu Tips om je paard een wormspuit te geven

Tips om je paard een wormspuit te geven

Als het nodig is om je paard te ontwormen, dan is het natuurlijk wel zo fijn als je paard ook een beetje meewerkt. In de praktijk blijkt dat helaas niet altijd zo te zijn en eindigt de paardeneigenaar met een hoop frustratie, een ondergesmeerde jas en de hoop dat het paard voldoende van de pasta binnen heeft gekregen.

Tijd om daar iets aan te veranderen! Wij hebben alvast een paar tips op een rijtje gezet die je misschien kunnen helpen om ook bij dat “lastige” paard de wormkuur toe te kunnen dienen.

1. Vul een lege (schone) spuit met iets lekkers en oefen daarmee.
Het eerst wat je zou kunnen proberen om je paard te laten wennen aan de spuit, is om een lege spuit helemaal goed schoon te maken van binnen en van buiten. Daarna vul je hem met iets lekkers (afhankelijk van wat je paard lekker vindt) zoals vla, appelstroop of appelmoes. Smeer ook iets aan het uiteinde van de spuit zodat je paard snel doorkrijgt dat er misschien iets lekkers in zit.

2. De wormspuit-in-een-wortel-methode

Op facebook kwamen wij een hele handige tip tegen die wij graag met jullie delen. Je holt heel simpel een grote winterpeen uit, steekt de wormspuit er in en je kunt via de wortel de de wormkuur toedienen. Let wel een beetje op met de gulzige types, voor je het weet bijten flink op de spuit…. (Fotos: Clare Thomas)

22154418 10155830605772334 5229139913963449534 n 22154405 10155830605752334 2862098224115834259 n 22141259 10155830605782334 7727781514368667571 n

3. Timing is everything
Als je begint, zorg dan dat je de spuit dichtbij genoeg houdt, zodat je paard de spuit kan zien. Het zou kunnen dat je paard een beetje onrustig wordt, maar waarschijnlijk zal hij zich nog niet direct terugtrekken.

Vervolgens leg je de spuit op zijn lijf, bij voorbeeld op de boeg of onderaan de nek, afhankelijk van hoe het paard reageert op de spuit.

Timing is essentieel, zodra het paard stilstaat nadat je de spuit tegen het lijf aanhoudt, haal je de spuit weg.

Ga geleidelijk omhoog langs de nek richting het hoofd. Doe dit in kleine stapjes, tot je uiteindelijk bij de kaak en de mond uitkomt en je de buitenkant van de mond kunt aanraken met de spuit. Wordt het paard te gespannen? Neem dan een stapje terug en bevestig de eerdere fasen goed.

Wat je je paard hiermee wilt leren is dat, ondanks dat het paard de spuit niet in de buurt van zijn gezicht wil, hij alleen maar braaf stil hoeft te staan en dat je dan de spuit weghaalt.

4. Beloon goed gedrag
Afhankelijk van wat je eigen voorkeur is voor het belonen van je paard zou je, in aanvulling op het weghalen van de spuit bij goed gedrag, ook een beloning kunnen geven.
Om de timing goed te krijgen, zou je gebruik kunnen maken van clicker training. Als het paard braaf stil staat terwijl je de spuit op de gewenste plek houdt, zou je tegelijkertijd de spuit weg kunnen halen en clicken met de clicker én een beloning geven (zoals gezegd, afhankelijk van je eigen voorkeuren).

5. Werk in alle rust en neem de tijd
Zorg om te beginnen dat je echt de tijd neemt voor het trainen. Voorkom zoveel mogelijk andere stressvolle activiteiten, zodat jouw paard aandacht heeft voor waar jullie mee bezig zijn.

Zodra je paard de spuit bij zijn mond accepteert, kun je de punt van de spuit voorzichtig tussen de lippen doen. Bij voorkeur met iets lekkers op de punt. Hierdoor associeert je paard de spuit ook met iets positiefs.

Je kunt nu langzaamaan doorgaan door iets lekkers uit de spuit in zijn mond te spuiten. (Zie tip 1 voor iets lekkers). Als het moment dan daar is om ook echt de wormspuit met het wormmiddel toe te dienen, is hij gewend aan het proces en zal hij de spuit bij de mond accepteren.

Dit hele proces hoeft niet in 1 dag doorlopen te worden. Begin ruim van te voren en doe het in het tempo dat je paard accepteert.

6. Ga er vanuit dat het lukt
Of het nu gaat om een paard dat moeilijk doet met trailerladen, of met een wormspuit; jouw houding en instelling zijn essentieel. Als je aan het hele proces begint met de instelling “het gaat toch niet werken”, begin er dan vooral niet aan. Als jij er vanuit gaat dat het lukt en je neemt de tijd om je paard te begeleiden in dit proces, dan is de kans op succes veel groter.

7. Vertel ons jouw tips!
Heb jij nog tips die je wilt delen? Vertel het ons.

Tips toedienen wormspuit