Zelf de mest van je paard op zand controleren?

Zand in de mest van paarden is een probleem dat regelmatig voor komt, vooral in het najaar, wanneer het gras “op” is. Wist je dat je zelf gemakkelijk kunt controleren of je paard teveel; zand binnen krijgt?

Dit doe je door een halve emmer te vullen met water en 5 á 6 mestballen toe te voegen. Zorg wel dat de mestballen niet in het zand hebben gelegen natuurlijk. De emmer laat je een uur laten staan en daarna controleer je de inhoud. Ligt er meer dan 1 theelepel zand op de boden van de emmer, dan heeft het paard te veel zand binnengekregen. Ter voorkoming van darmongemakken en/of verstoppingen geef je deze zandkuur.

Het is goed om te weten dat zand onregelmatig wordt uitgescheiden. Het kan dus zijn dat je de ene dag wel zand aantreft en de andere dag niet. Daarom raden wij aan om de controle enkele dagen achter elkaar (met verse mest van die dag) te doen.

Ieder mestmonster dat wij binnen krijgen wordt standaard onderzocht op zand. Omdat zand onregelmatig wordt uitgescheiden, geven wij geen kwantitatieve (hoeveelheid) uitslag. Dit zou schijnzekerheid geven. Daarom is onze uitslag kwalitatief; er is teveel zand aangetroffen of niet. Omdat zand onregelmatig wordt uitgescheiden,