Je bekijkt nu Waarom adviseert mijn dierenarts in het najaar te ontwormen terwijl de uitslag van mestonderzoek geen aanleiding geeft?

Waarom adviseert mijn dierenarts in het najaar te ontwormen terwijl de uitslag van mestonderzoek geen aanleiding geeft?

Veel dierenartsen adviseren om in december (of na de eerste nachtvorst) paarden te ontwormen, ook als de uitslag van mestonderzoek daar geen aanleiding voor geeft. In veel gevallen wordt dan Equest Pramox voorgeschreven, in de volksmond ook wel de “winterkuur” genoemd. De reden dat dit wordt geadviseerd, is omdat Equest Pramox een combinatiepreparaat is (moxidectine met prazyquantel) wat breed werkzaam is en onder andere werkzaam is tegen volwassen bloedworm, ingekapselde bloedworm, horzellarven én lintworm. Over het algemeen kan HippoSupport zich vinden in het advies om 1 keer per jaar met Equest Pramox te ontwormen, met name vanwege de bestrijding van horzellarve en lintworm, maar wij adviseren echter wel altijd om dit nog steeds gecombineerd te doen met mestonderzoek, om te voorkomen dat wormsoorten waartegen Equest/Pramox niet effectief is over het hoofd worden gezien. Daarnaast is het niet altijd nodig om Equest Pramox te geven, maar afhankelijk van de recente ontwormhistorie, aangetoonde worminfecties en het infectierisisco, zouden ook andere wormkuren geschikt kunnen zijn en vanuit het oogpunt van resistentie ontwikkeling kan het zelfs wenselijk zijn om juist géén Equest Pramox te geven. Bespreek dit daarom altijd met je eigen dierenarts.

Horzellarven
Horzellarven zijn niet te vinden met mestonderzoek, maar de eitjes van de horzels zijn zeer goed met het blote oog te zien. Horzels leggen van die kleine gele eitjes op benen, flanken en manen, deze eitjes zijn lastig te verwijderen. Zeker als jouw paard (of zijn weidemaatjes) deze gele eitjes hebben gehad, dan is het verstandig om hier wel voor te behandelen. De paarden likken deze gele eitjes namelijk op bij zichzelf, of bij een weidemaatje tijdens het groomen. Deze komen vervolgens via de mond in de maag (op de grens naar het darmstelsel) terecht, waar zij zich ontwikkelen tot larve (1 a 2cm groot). Als de larven volgroeid zijn, dan komen de larven met de mest mee naar buiten. De horzellarve heeft een trage cyclus van ongeveer 1 jaar. Dus als een paard dit jaar horzeleitjes binnen heeft gekregen, komen deze in het voorjaar met de mest mee naar buiten en ontwikkelen zich tot horzel. De volwassen horzels zullen dood gaan bij vorst. Daarom is het handig om na de eerste vorst te ontwormen tegen de horzels zodat de cyclus is onderbroken. Vaak wordt gedacht dat de Equest Pramox noodzakelijk is voor de bestrijding van de horzellarven, maar dat is niet zo. Ook middelen op basis van ivermectine zijn prima werkzaam tegen de horzellarve. Lees er hier meer over

Lintworm
De Lintworm is lastiger te vinden met mestonderzoek, omdat deze onregelmatig eitjes legt. Het kan dus goed zo zijn dat er vandaag niets in de mest zit en over een paar dagen wel. Als er eitjes in de mest zitten, dan zijn ze prima te vinden met regulier mestonderzoek. De eigenaar van het paard kan zelf ook geledingen van de lintworm in de mest aantreffen als er sprake is van een besmetting. De Lintworm heeft, net als de horzellarve, een trage cyclus, ook van 1 jaar. Omdat de lintworm wat lastiger te vinden is met mestonderzoek en zo’n hele trage cyclus kent, is het op zich geen raar advies om daar 1 keer per jaar blind voor te ontwormen, je onderbreekt daarmee namelijk meteen de cyclus van de lintworm. De enige werkzame stof die voldoende effectief is in het bestrijden van lintworminfecties, is prazyquantel. Dit middel is alleen beschikbaar als een “combinatiepreparaat”, oftewel, in combinatie met een andere werkzame stof. De meest bekende is Equest Pramox (moxidectine met prazyquantel), maar er zijn ook combinatiepreparaten van ivermectine met prazyquantel, zoals bijvoorbeeld Equimax. Vanuit het oogpunt van resistentie ontwikkeling is het belangrijk om middelen af te wisselen en afhankelijk van de individuele situatie is het misschien niet nodig om ieder jaar te behandelen tegen de lintworm. Bespreek dit daarom goed met je dierenarts.

Volwassen bloedworm en ingekapselde bloedworm
Equest Pramox is een combinatiepreparaat, bestaande uit moxidectine en prazyquantel. Het prazyquantel gedeelte is alleen werkzaam tegen de lintworm, maar het moxidectine gedeelte kent een bredere effectiviteit. Moxidectine is ook beschikbaar als monopreparaat, onder de naam Equest. Het is effectief in de bestrijding van oa de volwassen bloedwormen, maar ook tegen het ingekapselde stadium van de bloedworm. Volwassen bloedwormen leggen eitjes en zijn zeer goed aan te tonen met mestonderzoek. Ingekapselde bloedwormen zijn in een soort “winterslaap” en leggen geen wormeitjes en zijn daarmee niet aan te tonen met mestonderzoek. Het inkapselen is een normaal onderdeel van de cyclus van de bloedworm en na het inkapselen komt de larve als volwassen bloedworm weer in de darm terecht en gaat daar eitjes leggen. Normaal gesproken zal die cyclus dus altijd gevolgd worden. In de winter is het risico groter dat er geen eitjes in de mest gevonden worden terwijl er wel een ingekapseld stadium van de bloedworm aanwezig is, Equest Pramox kan hiervoor worden ingezet, maar ook de gewone Equest (alleen moxidectine) is hiervoor geschikt. Afhankelijk van de individuele omstandigheden, is het misschien niet nodig om ieder jaar te behandelen tegen ingekapselde bloedworm. Bespreek dit uitgebreid met je eigen dierenarts.