Je bekijkt nu Mest in 1 hoek van het weiland

Mest in 1 hoek van het weiland

Een belangrijke preventieve maatregel tegen worminfecties, is het uit het weiland verwijderen van mest. Heb je geen tijd/mogelijkheid om iedere dag de mest uit je weiland te halen, dan kun je er ook voor kiezen om alle mest in 1 hoek van het land te gooien. Dat is natuurlijk een compromis, maar het is beter dan niets doen. Waarom het zinvol is om dit te doen en waar je dan rekening mee moet houden, leggen we uit aan de hand van de cyclus van de wormen (zonder hier al te diep op in te gaan, dus het is een beetje versimpeld).

 

Wat je in de cyclus ziet gebeuren, is dat de eitjes van de worm met de mest mee naar buiten komen. Deze komen dus op het weiland terecht. De mestbal zorgt (door de vochtige en warme omgeving) voor een goede omgeving om te ontwikkelen tot larve, zoals je ziet bij stap 4. Vervolgens ontwikkelen de eitjes zich tot larven en daarvoor zijn vochtige (warme) omstandigheden nodig. In de mest kunnen ze goed ontwikkelen tot larve. Zodra ze zich tot larve ontwikkeld hebben, zoeken ze lang vochtig gras en klimmen daarin naar boven, waarna ze door het grazende paard worden opgenomen en zo begint de cyclus weer opnieuw. Het uit het weiland verwijderen van de mest, levert dus een positieve bijdrage aan de worminfectie op je weiland.

Als je geen tijd/mogelijkheid hebt om de mest van het weiland te halen, kun je er ook voor kiezen de mest zoveel mogelijk in een hoek van je weiland te gooien. Het is dan wel heel belangrijk om te zorgen dat de paarden hier niet bij kunnen komen, dus zet de hoek heel ruim (een meter of 2/3 er omheen) af en zorg dat de paarden niet bij het (lange) gras rondom al die mest kunnen, want dan heb je het eigenlijk allemaal voor niets gedaan. Natuurlijk wil je ook graag weten of je inspanningen effectief zijn. Een extra reden om regelmatig mestonderzoek bij je paarden uit te laten voeren. Alleen dan ben je echt in control op het gebied van het wormmanagement van je paarden.