Je bekijkt nu Mestruimen

Mestruimen

Wormmanagement vormt een belangrijk deel van de verzorging van paarden. Met de toenemende resistentieproblematiek wordt het steeds belangrijker om aandacht te hebben voor preventieve maatregelen. Een belangrijke, maar o zo vermoeiende, maatregel die je kunt nemen is het uit het land verwijderen van de mest, in de volksmond mestruimen genoemd. Het liefst zo snel/vaak mogelijk. Waarom dit zo’n belangrijke maatregel is, zullen we aan de hand van de wormcyclus proberen uit te leggen.

 

Wat je in de cyclus ziet gebeuren, is dat de eitjes van de worm met de mest mee naar buiten komen. Deze komen dus op het weiland terecht. De mestbal zorgt (door de vochtige en warme omgeving) voor een goede omgeving om te ontwikkelen tot larve, zoals je ziet bij stap 4. Vervolgens ontwikkelen de eitjes zich tot larven en daarvoor zijn vochtige (warme) omstandigheden nodig. In de mest kunnen ze goed ontwikkelen tot larve. Zodra ze zich tot larve ontwikkeld hebben, zoeken ze lang vochtig gras en klimmen daarin naar boven, waarna ze door het grazende paard worden opgenomen en zo begint de cyclus weer opnieuw. Door mest zoveel mogelijk uit het weiland te halen, voorkom je zo goed mogelijk dat de eitjes zich kunnen ontwikkelen en er een nieuwe infectie op het land kan komen.

Het is echter wel goed om je te realiseren dat, ook al haal je mest dagelijks uit het weiland, er nog steeds sprake kan zijn van een worminfectie op je weiland. Deze eitjes en/of larves kunnen het namelijk best lang uit houden op je weiland. Natuurlijk wil je ook graag weten of je inspanningen effectief zijn. Een extra reden om regelmatig mestonderzoek bij je paarden uit te laten voeren. Alleen dan ben je echt in control op het gebied van het wormmanagement van je paarden.